Nové vinárstvo v ponuke – KARPATSKÁ PERLA

KARPATSKÁ PERLA je rodinné vinárstvo, ktoré založili manželia Margita a Ladislav Šebovci v roku 1991.
Väčšina vín pochádza zo 46 hektárov vlastných viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti.
Vyrábajú vína s chráneným označením pôvodu v kolekciách JAGNET, VARIETO a DÍLEMÚRE a cuvée 4 ŽIVLY z najlepších odrôd ročníka.

Vinárstvo používa najmodernejšie technológie a metódy. Sú priekopníkmi používania kryomacerácie pri nízkej teplote, ktorú prvýkrát použili už v roku 2003. Hodí sa pri spracovaní bielych odrôd ako sú Muškát moravský a Müller-Thurgau, ktoré patria do kolekcie JAGNET. Sú to vína intenzívnej vône a sviežej ovocnej chute. Vína kategórie JAGNET sú zamerané na ovocnosť a sviežosť, preto pri nich používajú veľké dubové sudy, s objemom 3 až 10000 litrov. V nich víno zreje 4 až 12 mesiacov.

V kolekcii VARIETO sú už vína vyzreté a plné, ktoré majú vysoký zrecí potenciál. Pri každej jednej odrode rešpektujú jej odrodové charakteristiky a jedinečnosť. Príkladom je použitie pôvodných vínnych kvasiniek zo Suchého vrchu pri víne Devín, ktoré zvýrazňujú charakter tejto aromatickej odrody. Pri niektorých odrodách bielych vín kategórie VARIETO používajú metódu surrlie. Červené vína z kolekcie VARIETO sú charakteristické plnou chuťou a vyšším alkoholom. Tento typ vín je lepšie nechať vyzrievať v barikových sudoch. Väčšina ich barikov pochádza z Francúzska. Proces zrenia v barikových sudov trvá od 6 mesiacov do 2 rokov. Vína ako André, Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Rulandské modré zrejú kratší čas. Alibernet a Cabernet Sauvignon zrejú dlhší čas, ktorý presahuje až 12 mesiacov.

Pri cuveé 4 ŽIVLY vyrobenom asamblážou štyroch najlepších odrôd ročníka používajú barikové sudy aj pri červenom, aj pri bielom víne. Biele zreje v barikoch 4 mesiace a červené až 18 mesiacov. Cuveé 4 ŽIVLY nemusia každoročne pozostávať z rovnakých odrôd, vždy však ide o to najlepšie z daného ročníka.

Vína v kolekcii DÍLEMÚRE sú vyrobené z kvalitného hrozna najvyššej zrelosti. U slamového, alebo ľadového vína lisujú celé strapce hrozna. Niekedy to realizujú aj pri výberoch z hrozna, alebo bobuľových výberoch. Takto získavajú veľmi šetrne spracovaný mušt.

Karpatská Perla patrí na Slovensku medzi TOP vinárstva o čom svedčia aj ocenenia VINÁRSTVO ROKA 2011 a 2012.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár